top of page

Het opbouwen van je online aanwezigheid: hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 15 apr

Het opbouwen van een online aanwezigheid bij het starten of runnen van met name een MKB-bedrijf kan ontmoedigend of een hele uitdaging lijken. Met de juiste aanpak kun je echter geleidelijk je aanwezigheid opbouwen en je publiek laten groeien. Belangrijk hierbij is dat dit naadloos aansluit bij je overkoepelende bedrijfsdoelstellingen. Dus voordat je hiermee begint is het opstellen van een goede bedrijfsstrategie essentieel.


Hier zijn 10 stappen om je online aanwezigheid op te bouwen:




1. Definieer je Doelen, Niche en Doelgroep

Bepaal wat je wilt bereiken met je online aanwezigheid. Wil je meer naamsbekendheid genereren, leads verzamelen, producten verkopen, of iets anders? Bepaal ook waar je om bekend wilt staan en wie je doelgroep is. Begrijp wie je doelgroep is, wat hen motiveert en waar ze zich online bevinden. Dit zal je helpen om gerichte content te maken en de juiste kanalen te kiezen die de juiste mensen aanspreken en aantrekken.


2. Kies een domeinnaam en bouw je website (mocht je deze nog niet hebben)


Hoe kies en registreer je een domeinnaam?

Zorg ervoor dat de domeinnaam relevant is voor je merk, gemakkelijk te onthouden is en idealiter zoekwoorden bevat die gerelateerd zijn aan je niche. Je kunt een domeinnaam registreren via domeinregistrars zoals MijnDomein, YourHosting of Strato.

Hoe bouw je een website?

Kies als je beperkte technische vaardigheden hebt een website builder platform zoals bijvoorbeeld Wix, Squarespace of WooCommerce; deze bieden gebruiksvriendelijke interfaces en drag&drop functionaliteit om je site te bouwen. Als je specifieke ontwerpeisen hebt, uitgebreide of aangepaste functionaliteit nodig hebt voor je website, of eenvoudig weg niet de tijd of affiniteit voor het bouwen van een site hebt, is het inhuren van een professionele web designer of web developer misschien de beste optie.


3. Ontwikkel een Content Strategie


Hoe maak je Waardevolle en Relevante Content?

Creëer waardevolle en relevante content die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep. Of het nu gaat om website content, blog posts , video's, podcasts of sociale media posts, richt je op het maken van boeiende content die resoneert met je publiek. Consistentie is essentieel - probeer regelmatig te posten om je publiek betrokken te houden.


Hoe kies je de juiste kanalen?

Identificeer de online kanalen waar je doelgroep actief is en focus je daarop. Dit kan social media, zoekmachines, e-mailmarketing, of zelfs podcasts zijn.


4. Optimaliseer je website en SEO

Zorg ervoor dat je website gebruiksvriendelijk is, mobile-friendly, snel laadt en geoptimaliseerd is voor zoekmachines (SEO). SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je content goed scoort in zoekresultaten, zoals Google. Gebruik relevante key words (zoekwoorden), optimaliseer meta-omschrijvingen en zorg voor backlinks om je zichtbaarheid online te vergroten.


5. Gebruik Sociale Media

Kies sociale media platforms waar je doelgroep het meest actief is en maak bedrijfsprofielen op die platforms. Deel hier regelmatig je content, ga in gesprek met je volgers en neem deel aan relevante gesprekken om je online aanwezigheid op te bouwen.


6. Netwerken en Samenwerkingen

Kom in contact met andere professionals, influencers en content makers in je niche. Werk samen aan projecten, neem deel aan online communities en bezoek virtuele evenementen om je netwerk uit te breiden en een groter publiek te bereiken.


7. Bouw een E-maillijst Op

Begin met het verzamelen van e-mailadressen van je websitebezoekers en socialemediavolgers. Gebruik e-mailmarketing om je publiek te betrokken te houden, waardevolle content te delen en je producten of diensten te promoten.


8. Ga in Gesprek met Je Publiek

Reageer snel op opmerkingen, berichten en vragen van je publiek. Het opbouwen van een sterke band met je publiek helpt bij het vertrouwen en merk reputatie.


9. Definieer en monitor KPI's en breng verbeteringen aan

Definieer en monitor je online doelen en KPI's (Key Performance Indicators), zoals websiteverkeer, sociale media volgers, engagement percentages, conversie en e-mailopeningspercentages. Analyseer deze gegevens regelmatig om te identificeren wat goed werkt en waar je kunt verbeteren.


10. Blijf Consistent en Heb Geduld

Het opbouwen van een sterke online aanwezigheid kost tijd en moeite. Blijf consistent met je content creatie en engagement inspanningen, en wees geduldig terwijl je geleidelijk je publiek en bereik vergroot.


Tot slot, onthoud dat het opbouwen van een online aanwezigheid een doorlopend proces is, dus blijf je strategie verfijnen en aanpassen aan veranderingen in je branche en de voorkeuren van je doelgroep.







Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page